Til børn, der oplever vold og voldsomme konflikter derhjemme

Skændes dine forældre voldsomt derhjemme? Kommer dine forældre op at slås, eller slår de hinanden? Tager de voksne hårdt fat, og ender det med at gå ud over dig? Når børn og unge oplever vold og voldsomme oplevelse eller konflikter i deres hjem, kan de komme til at føle sig alene.

Det kan måske være svært at se på dig, at du har det svært. Man behøver nemlig ikke gå rundt med blå mærker på arme og ben for at leve med vold. Vold kan være fysisk, og det er oftest den type vold, der tales om – men vold kan også være psykisk. Psykisk vold er sværere at se og forstå, netop fordi den ikke nødvendigvis efterlader blå mærker på kroppen, men den kan have mindst lige så alvorlige konsekvenser for dig, fordi du får det dårligt.

Det er aldrig er din skyld, hvis voksne slår dig eller hinanden, men mange børn og unge, der har levet med vold og voldsomme oplevelser i deres familie, fortæller, at de alligevel kan komme til at tænke det. De fortæller også, at de kan føle sig bange, flove, forvirrede og ensomme. Det kan være rigtig svært at tale med andre om vold og voldsomme oplevelser, måske fordi man kan føle at ingen andre vil forstå det, eller fordi man kan være usikker på, hvad der vil ske, hvis man siger det højt eller hvordan man skal sige det og til hvem. Og selvom du måske synes at det er svært at tale om, så skal du vide, at du ikke er alene med dine følelser. Mange andre kender til det, du føler og oplever. Se bare her.

Men hvad kan du gøre, hvis du har det svært derhjemme, fordi stemningen er så dårlig, at det påvirker dig så du hele tiden har det skidt? Det allervigtigste er at du er i sikkerhed. Hvis du ikke er det, er der flere måder du kan søge hjælp på. Det kan være rigtig grænseoverskridende at spørge om hjælp, men alle voksne i Danmark er faktisk forpligtet til at hjælpe børn, der lever med vold. Du har ret til at leve uden at blive udsat for vold. Og derfor skal den voksne, du har fortalt om din situation til, hjælpe dig. Det siger loven. Men du vælger helt selv hvem du vil tale om det med. Det kunne for eksempel være en lærer eller en pædagog, som du stoler på.

Det er den kommune du bor i, der skal hjælpe dig. Alle kommuner har hjælpetilbud til børn og unge under 18 år. Kommunen arbejder hele tiden med familier, som har det svært, så de ved godt, hvor skræmmende det kan være for dig at skulle tale med dem.  Det kan Børnetelefonen hjælpe dig med. Du kan altid ringe til dem, så vil de hjælpe dig videre. Hvis du skal tale med kommunen om din familie, så har du ret til at have en bisidder med. En bisidder er en person, du tager med til møder med kommuner og andre steder. Bisidderen kan være en voksen du stoler på. Børnetelefonen kan også hjælpe dig med at få en bisidder, og det kan du se mere om her.

Hvis du ikke er klar til at tale med nogen om det endnu, så er der stadig hjælp at hente. Det vil altid være din egen beslutning, hvordan, hvornår og med hvem du vil tale om din situation med. Børnetelefonen har lavet en god oversigt over forskellige steder, man kan kontakte. Måske finder du det helt rigtige for dig der. Find listen her.

Lev Uden Vold har lavet en rigtig fin bog, som du kan købe eller bruge i pdf-format på din computer. Bogen er lavet sådan, at den bliver helt din egen – det er dig, der udfylder og giver den farver undervejs. Den hedder Mig og min (særlige) rygsæk, og den er lavet til alle jer, som oplever vold og voldsomme konflikter derhjemme. Den er tænkt som en støttebog, som du kan bruge til at få sat ord på dine følelser og til at få bearbejdet dine oplevelser. Find den på siden her, hvor du selv kan bestemme om du vil købe den som fysisk bog eller hente den gratis som pdf.