Til børn, der oplever vold og voldsomme konflikter derhjemme

Gode råd til børn der oplever vold i hjemmet

Skændes dine forældre voldsomt derhjemme? Kommer dine forældre op at slås, eller slår de hinanden? Tager de voksne hårdt fat, og ender det med at gå ud over dig? Når børn og unge oplever vold og voldsomme oplevelse eller konflikter i deres hjem, kan de komme til at føle sig alene.

OPLEVER DU VOLD?

Det kan måske være svært at se på dig, at du har det svært. Man behøver nemlig ikke gå rundt med blå mærker på arme og ben for at leve med vold. Vold kan være fysisk, og det er oftest den type vold, der tales om – men vold kan også være psykisk.

Psykisk vold er sværere at se og forstå, netop fordi den ikke nødvendigvis efterlader blå mærker på kroppen, men den kan have mindst lige så alvorlige konsekvenser for dig, fordi du får det dårligt.

Det er aldrig din skyld, hvis voksne slår dig eller hinanden, men mange børn og unge, der har levet med vold og voldsomme oplevelser i deres familie, fortæller, at de alligevel kan komme til at tænke det.

De fortæller også, at de kan føle sig bange, flove, forvirrede og ensomme.

Det kan være rigtig svært at tale med andre om vold og voldsomme oplevelser, måske fordi man kan føle at ingen andre vil forstå det, eller fordi man kan være usikker på, hvad der vil ske, hvis man siger det højt eller hvordan man skal sige det og til hvem.

Selvom du måske synes at det er svært at tale om, så skal du vide, at du ikke er alene med dine følelser.
Mange andre kender til det, du føler og oplever. Se bare her.

DER ER HJÆLP AT FINDE

Det kan være rigtig grænseoverskridende at spørge om hjælp, men alle voksne i Danmark er faktisk forpligtet til at hjælpe børn, der lever med vold. Du har ret til et liv uden vold. Det siger loven.

Du vælger helt selv hvem du vil tale om det med. Det kunne for eksempel være en lærer eller en pædagog, som du stoler på.

Det er den kommune du bor i, der skal hjælpe dig. Kommunen arbejder hele tiden med familier, som har det svært, så de ved godt, hvor skræmmende det kan være for dig at skulle tale med dem. Derfor kan du ringe til Børnetelefonen først.

Hvis du skal tale med kommunen om din familie, så har du ret til at have en bisidder med. En bisidder er en person, du tager med til møder med kommuner og andre steder. Bisidderen kan være en voksen du stoler på. Børnetelefonen kan også hjælpe dig med at få en bisidder, og det kan du se mere om her.

Hvis du ikke er klar til at tale med nogen om det endnu, så er der stadig hjælp at hente. Det vil altid være din egen beslutning, hvordan, hvornår og med hvem du vil tale om din situation med.

Børnetelefonen har lavet en god oversigt over forskellige steder, man kan kontakte. Måske finder du det helt rigtige for dig der. Find listen her.

En bog til dig der oplever vold i hjemmet

Lev Uden Vold har lavet en bog. Den hedder Mig og min (særlige) rygsæk, og den er lavet til alle jer, som oplever vold derhjemme.

Bogen er lavet sådan, at den bliver helt din egen – det er dig, der udfylder og giver den farver undervejs. Du kan også finde viden om vold i familien og andre børns oplevelser med vold og voldsomme konflikter i deres familie.

I bogen er der også øvelser og tegninger, som børnene selv kan tegne videre på og farvelægge.

Find den på siden her, – du selv kan bestemme om du vil købe den som fysisk bog eller hente den gratis som pdf.