Skal vi komme vold i nære relationer til livs, skal voldsudøvere hjælpes

Kristeligt Dagblad artikel 3. juni 2020

 

Kristeligt Dagblad bragte igår en artikel der handler om behandling til voldsudøvere i Danmark. Du kan læse dele af artiklen her med kommentarer fra vores direktør Susanne Nour Magnusson.

Der er alt for få muligheder for hjælp til voldsudøvere i Danmark. Men hvis ikke man tager fat om problemets rod, så fortsætter volden, mener eksperter.

Der havde været seks episoder, hvor Allan havde været fysisk voldelig over for kæresten Ditte. Fire, hvor han havde holdt hende fast. To, hvor han havde slået hende i hovedet. Det skete, når hans vrede fór afsted med ham. Når Allan følte sig presset, fordi Ditte krævede ting af ham, som han ikke følte, han kunne give hende. Når hun sagde, at han var en dårlig far. Så blev han voldelig. Men Ditte kunne være blevet forskånet for nogle af de episoder.

Allan søgte nemlig selv hjælp hos organisationen Dialog Mod Vold, der hjælper voldsudøvere og deres pårørende med at stoppe volden. Parret stod på venteliste i to år, før de kom til. Her fik Allan gennem individuel terapi og parterapi med Ditte redskaber til at kontrollere sit temperament.

Allan og Ditte – hvis historie er virkelig, men navne opdigtede – er langtfra de eneste, der har levet i en voldelig relation. Årligt udsættes 57.000 kvinder og mænd for partnervold i Danmark. Regner man psykisk vold med, er tallet omkring 200.000.

Og det tal er alt for højt, mener Susanne Nour Magnusson, direktør i Dialog Mod Vold: “Den eneste måde at nedbringe antallet af voldsudsatte på, er ved at nedbringe antallet af udøvere. Alt andet er at afbøde,” siger hun.

Dialog Mod Vold har i forbindelse med coronakrisen modtaget en ekstrabevilling på 4,8 millioner kroner som en del af Folketingets hjælpepakke til udsatte danskere.

Det er tiltrængt, da både krisecentre og den nationale hotline hos organisationen Lev Uden Vold har oplevet et stigende antal henvendelser fra voldsramte under coronakrisen.

Men det er langtfra nok, siger Susanne Nour Magnusson. “Vi er utroligt langt fra at have dækket behovet.” siger hun og tilføjer: “Hvis bare der var mere kapacitet, kunne mange flere familier leve et liv fri for volden. Behandling af dem, der udøver vold, er helt afgørende.” 

Problemet med vold i nære relationer har ikke kun konsekvenser for de involverede, påpeger Susanne Nour Magnusson. Også samfundsøkonomisk skader det.

Susanne Nour Magnusson har et helt konkret forslag til, hvad der bør gøres for at stoppe volden i de nære relationer.

“Det burde være lovpligtigt for kommunerne at tilbyde voldsudøvere behandling, når de får kendskab til vold i en familie.” Som det er nu, er det ikke en del af kommunens ansvar, og det betyder ifølge Susanne Nour Magnusson, at meget få kommuner oplyser voldsudøvere om muligheden for hjælp, og endnu færre kommuner tilbyder det selv. “Kommunerne er pressede, så når der ikke er en lov, der siger, at de skal tilbyde det, så er der ikke overskud til at gøre det.” siger Susanne Nour Magnusson

Social-og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil dog ikke love at afsætte midler til, at kommunerne kan tilbyde voldsudøvere behandling.

“Jeg er åben over for at drøfte det, men nu må vi først og fremmest se, hvad der kommer ud af de penge, vi allerede har givet. Men jeg mener slet ikke, at vi er i mål.” 

 

Læs om behandlingen Dialog mod Vold her