Skændes dine forældre voldsomt derhjemme?

Hvad betyder coronakrisen for dig og din hverdag?

Vi står lige nu overfor en krise i Danmark. En krise betyder for mange børn, at hverdagen ser helt anderledes ud end den plejer.

Mange børn og unge går mindre i skole, til fritidsaktiviteter og ser vennerne mindre end før. Mange er også meget mere hjemme end de plejer sammen med forældre, papforældre eller søskende.

Det kan være svært for både børn og voksne lige pludseligt at være så meget hjemme og være meget mere sammen, end man har været vant til. De fleste børn har oplevet konflikt i deres hjem, men mange oplever i denne tid, at der er flere konflikter end der plejer og måske er de mere voldsomme.

Oplever du flere voldsomme konflikter derhjemme?

Nogle børn oplever at forældre råber højt af hinanden og skændes på en voldsom måde. Nogle oplever at forældre slås, eller slår hinanden. Og nogle oplever at de voksne enten tager hårdt fat, slår eller råber højt af børnene. Konflikterne i hjemmet kan nemlig godt ende med, at gå ud over børnene.

Det kan være svært som barn, at bo i et hjem hvor der er mange konflikter. Og hvis du bor i sådan et hjem, kan det måske være svært at se på dig, at du har det svært med det.

Man behøver nemlig ikke gå rundt med blå mærker for at leve med vold. Der findes faktisk mange former for vold, dem kan du læse om her.

Når børn og unge oplever vold i deres hjem, kan de komme til at føle sig alene. Mange tror, at det er deres skyld, men det er vigtigt at huske, at det aldrig er din skyld hvis voksne slår dig eller hinanden. 

Du er ikke alene!

Det kan være rigtig svært at tale med andre om vold. Måske kan man føle, at ingen andre vil forstå det, eller man kan være usikker på, hvad der vil ske, hvis man siger det højt eller hvordan man skal sige det og til hvem. Selvom du måske synes, at det er svært at tale om, så skal du vide, at du ikke er alene med dine følelser. Læs for eksempel her om en pige på 13 år, der har skrevet til Børnetelefonens brevkasse:

’’Jeg er en 13 årig pige som bliver slået af mine forældre lige siden jeg blev født. På en måde er jeg blevet vant til det men hver eneste gang de slår mig og min lillebror gør det så ondt. Når de ikke slår er de søde og sådan noget. Men hvis vi gør noget bliver vi slået. Mine forældre siger også noget ud fra vores udsende og alt andet de siger fx Vi er grimme tynde, tykke, store, små. Jeg er virkelig bange lige nu. Jeg har aldrig sagt noget fordi hvad nu hvis jeg for taget mine forældre fra mig eller noget.’’ – pige på 13 år

Det kan være rigtig grænseoverskridende at spørge om hjælp. Men du har ret til at leve et liv uden vold. Det siger loven. Derfor er der også mange voksne i Danmark, der hjælper børn, der lever med vold derhjemme.

Der er hjælp at finde

Du vælger helt selv hvem du vil tale om det med. Det kunne for eksempel være en lærer eller en pædagog, som du stoler på. Du kan få hjælp fra den kommune, du bor i. Kommunen arbejder hele tiden med familier, som har det svært, så de ved godt, hvor skræmmende det kan være for dig, at skulle tale med dem.

Du kan ringe til Børnetelefonen11 61 11 helt gratis og 100% anonymt og få hjælp og rådgivning til hvad du kan gøre. Du kan også chatte og skrive til brevkassen.

Hvis du er mellem 16-24 år og udsat for vold fra din kæreste kan du skrive til Voldsom Kærlighed og få gratis psykologsamtaler hos Dialog mod Vold. Skriv på voldsomkaerlighed@dialogmodvold.dk.

Hvis du ikke er klar til at tale med nogen om det endnu, så er der stadig hjælp at hente. Find en liste over forskellige steder du kan kontakte her.

 

Læs mere om vold i familier her

Til børn der oplever vold