En ny offerundersøgelse fra Justitsministeriet viser, at omkring 50.000 danskere sidste år blev udsat for vold fra en nuværende eller tidligere partner. Volden rammer begge køn – 57 procent af ofrene er kvinder, mens 43 procent er mænd. Uanset køn er konsekvenserne af at leve med vold ofte ødelæggende – ikke kun for de udsatte, men også for de børn, der vokser op i hjem med vold.
Justitsministeriets undersøgelse understreger også tydeligt behovet for at sætte ind tidligt – både for at beskytte de udsatte og for at hjælpe udøvere af vold med at ændre deres adfærd og håndtere konflikter på ikke-voldelige måder.
Vold går i arv
Børn, der oplever vold i hjemmet, har en øget risiko for selv at udøve eller blive udsat for vold som voksne. Den viden styrker vores mission om, at ingen børn skal vokse op i et hjem med vold. Ved at hjælpe forældre, der udøver vold, skaber vi tryghed og muligheder for en fremtid uden vold for hele familien.
I Dialog mod Vold tilbyder vi psykologhjælp til den, der udøver volden. Partner og eventuelle børn kan også deltage i et behandlingsforløb. Over 70% af de klienter, vi har haft i behandling fortæller, at de selv er vokset op i hjem med vold, hvilket understreger, at volden ofte går i arv. I Dialog mod Vold tror vi på, at man skal stoppe volden der hvor den starter, nemlig hos den der udøver den.
Tidlig indsats gør en forskel
Undersøgelsen peger også på behovet for større opmærksomhed på partnervold blandt myndigheder som kommuner og politi, der ofte er de første til at opdage problemet. Samarbejde mellem myndigheder og organisationer kan sikre hurtigere hjælp til både ofre og udøvere af vold i nære relationer.
I samarbejdsprojektet Videre Uden Vold, der afsluttes i slutningen af 2024, har vi i Dialog mod Vold arbejdet tæt sammen med en række andre voldsorganisationer, kommuner og politiet om tidlig opsporing. Projektet har givet mange, som ellers ikke ville have søgt hjælp, adgang til hurtig og målrettet hjælp. Derudover har vi gennem gentagende opkvalificeringer, styrket kommunerne i at opspore vold hos de borgere, de kommer i kontakt med. Tilbuddet består af fem rådgivende samtaler, der giver konkrete redskaber til at stoppe volden og skabe forandring. Når der har været behov for det, er folk levet hjulpet videre til en af organisationerne eller andet relevant tilbud.
Du kan læse mere om Videre Uden Vold her.
Du kan læse hele Justitsministeriets rapport: Udsathed for vold og andre
former for kriminalitet her.
Tag det første skridt mod et liv uden vold
Hvis du har svært ved at styre dit temperament, eller hvis du er voldelig over for en nær relation, kan du få gratis hjælp hos os.
Det kræver mod at tage det første skridt.
Kontakt os på 35 30 17 17, eller læs mere om behandlingen her.