Hvad gør man, hvis man har på fornemmelsen, at en ven, nabo eller kollega bliver udsat for vold derhjemme?

Foto: Mette Dreyer/Politiken

 

Politiken bragte i går en artikel, hvor Chris Poole og Lene Johannesson fortæller om deres erfaringer med at gribe ind, hvis man har mistanke om vold. Det kan nemlig være rigtig svært at vide, hvad man skal gøre.

’Hvad gør jeg? Skal jeg blande mig? Og hvis jeg skal, hvordan så? Vil det være farligt for mig at gå ind og afbryde det? I et stykke tid blev jeg handlingslammet, men da det fortsatte, blev jeg enig med mig selv om, at jeg blev nødt til at gribe ind.’ – nabo til voldsramt familie

I artiklen forklar de, at det er okay at gribe ind og vise at man er bekymret. For når man gør det, så sår man et frø, som kan vise sig at blive altafgørende for, at en voldsudsat får hjælp.

Man kan altid starte med at sige, at man er bekymret, for så bliver folk ikke vrede og så kan man henvise til, hvor folk kan få hjælp. Du kan se, hvordan du kan henvise længere nede.

HVAD DU KAN GØRE 

– Fortæl, at du er bekymret for personen og hvorfor. Vær konkret.
– Spørg til, hvordan han eller hun har det.
– Oplys om, hvilken hjælp han eller hun kan få
– Fortæl, at det ikke er hendes/hans skyld, og at andre er i samme situation.
– Fortæl, at du gerne vil tale med hende eller ham igen, når der er behov for det.

HVAD DU IKKE SKAL GØRE

– Tale nedsættende om partneren.
– Presse hende eller ham til at handle eller bryde ud af forholdet.
– Fordømme eller spørge, hvorfor han eller hun ikke forlader sin partner.
– Fortælle, hvad du mener, at vedkommende har brug for.
– Tale ned til og give en følelse af, at den voldsudsatte har gjort noget forkert.
– Love mere, end du kan holde. Eller bestemme, hvornår I skal tale sammen igen.
– Lade som ingenting.

HVOR DU KAN HENVISE TIL 

I Dialog mod Vold tilbyder vi gratis psykologbehandling til både voldsudøvere og udsatte – voksne, unge og børn. Vi ved, at nogen voldsudsatte ønsker at give forholdet en chance til, selvom de er blevet udsat for vold. Vi ved også, at mange har børn sammen og derfor er nødt til at samarbejde om børnene, selvom de går fra hinanden.

Dialog mod Vold er et tilbud, hvor alle i familien kan få hjælp til at komme videre til at leve et liv uden vold. Voldsudøveren får hjælp til at stoppe sin voldelige adfærd. De voldsudsatte får hjælp til at bearbejde konsekvenserne af volden. Man kan kontakte Dialog mod Vold på 35 30 17 17.

Hvis du kender en ung mellem 18-24 år, der har været udsat for kærestevold så har vi et særligt tilbud, der hedder Voldsom Kærlighed, hvor man hurtigt kan komme til. Skriv til voldsomkaerlighed@dialogmodvold.dk

Både udsatte, udøvere og pårørende kan ringe til Lev Uden Volds Nationale hotline på 1888 og få rådgivning. Du kan også ringe, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis du har en mistanke om vold.

 

Læs om behandlingen i Dialog mod Vold

13 tegn på psykisk vold